De veranderingen die tijdens de zwangerschap in de borsten plaatsvinden, zijn een voorbereiding op het geven van borstvoeding. Onder invloed van zwangerschapshormonen groeit je borst tijdens de zwangerschap uit tot een goed functionerend melkklierstelsel. De tepel en de tepelhof worden groter en donkerder van kleur: dit helpt je baby om de tepel gemakkelijker te vinden. Rond de tepelhof worden de talgkliertjes (kliertjes van Montgomery) beter zichtbaar. Deze kliertjes scheiden een vetachtige substantie af die de tepels tijdens de borstvoedingsperiode soepel houden en beschermen.

Om een goede melkproductie te bekomen, is het belangrijk dat je je baby vaak en goed aanlegt. Hoe vaker en hoe langer je baby drinkt, hoe meer melk je zal aanmaken. Het is eveneens belangrijk dat je kindje voldoende lang drinkt, tot hij helemaal voldaan is. De baby geeft zelf aan wanneer hij voldaan is. Je legt je baby best aan bij ieder hongersignaal:

– Je baby maakt smakgeluidjes, steekt zijn tong uit, kwijlt of geeuwt.

– Hij zuigt en sabbelt op zijn vuistjes.

– Je baby kijkt heel alert en zoekend rond.

– Je baby huilt. Huilen is echter het laatste en dwingendse signaal dat je baby kan geven om te laten weten dat hij nu ECHT wel honger heeft! Je hebt dan al een aantal hongersignalen gemist!

Het toeschieten van de melk wordt hormonaal geregeld. De spiercellen rond de melkkliertjes zullen krachtig samentrekken. Dit noemen we ook de e toeschietreflex. Door het samentrekken van de melkkliertjes wordt de verse voedzame ‘achtermelk’ door de melkgangen gestuwd en komt zo bij je kindje terecht. De toeschietreflex is psychisch beïnvloedbaar. Gewoon het denken aan je baby of je kindje horen huilen kan al voldoende zijn om de melk te laten stromen. De toeschietreflex kan ook belemmerd worden door spanningen, stress, vermoeidheid, onzekerheid,… Ontspanning en voldoende rust zal dit tijdelijk probleem al snel oplossen.

Voorbereiding tijdens de zwangerschap.

Specifieke voorbereiding is eigenlijk niet nodig. Net als tijdens de zoogperiode, doe je er goed aan om tijdens de zwangerschap je borsten enkel te wassen met zuiver water, zonder zeep en het gebruik van cosmetische producten als lotions, zalven, crèmes e.d. te vermijden. Hierdoor wordt het natuurlijke beschermlaagje dat op de tepel aanwezig is niet aangetast en blijven je tepels goed zuiver.