Baby’s met een schisis hebben zoveel voordeel bij borstvoeding!

Veel hangt weliswaar af van de ernst van de schisis, maar net zoals bij een gewoon borstvoedingspaar is een behoorlijke portie motivatie van de moeder onontbeerlijk.

In het oude Grieks betekent schisis “scheiding” of “spleet”. Tijdens de embryonale ontwikkeling gebeurt de versmelting van de bovenlip in 1 op de 900 gevallen onvolledig of niet. Deze misvorming kan   gepaard gaan met een foutieve vorming van het gehemelte (gehemeltespleet) en/of een onderbreking van de tandboog (zogenaamde “kaakspleet”). De onderbreking van de tandboog kan doorlopen tot aan de neus.

Kinderen met een schisis hebben vooral tijdens de eerste levens-jaren vaak moeite met voeding. Op latere leeftijd ondervinden  sommigen ook wat problemen om alle klanken en medeklinkers mooi uit te spreken en is logopedie aangewezen. Schisis brengt soms ook wat gezondheidsproblemen met zich mee. Zo hebben kinderen met een schisis meer kans op neus- en oorinfecties. Indien er sprake is van een kaakspleet kunnen de tanden zich op een wat  eigenaardige manier ontwikkelen (volgorde waarin de tandjes doorkomen, plaatsen waar twee tandjes tesamen doorkomen, geen tandje op de plek van de spleet, enzoverder). Het behandelende team (zgn. “schisisteam”) van artsen zal tijdig werk maken van de nodige ingrepen of bijsturingen.

Een kind met een schisis ter wereld brengen veroorzaakt vaak een wervelstorm aan positieve en negatieve gevoelens bij de moeder.

Je kind ten volle aanvaarden en liefhebben, lukt misschien gemakkelijker dankzij de hormonen prolactine en oxytocine die vrijkomen bij borstvoedende vrouwen. Zij zorgen voor een gevoel van  welbehagen en bevorderen zo de binding met de baby.

Borstvoeding zorgt bovendien voor veel knuffelmomenten en huid-op-huidcontact wat kan helpen om je baby te aanvaarden zoals hij is.

De gezichts- en mondspieren worden automatisch in topconditie  gebracht.

De mondspieren van je baby worden meer gebruikt bij borstvoeding dan bij het drinken aan een fles. Dit bevordert de spiersterkte van het zachte gehemelte en de lippen van je baby. Dat kan alleen maar als voordeel beschouwd worden met het zicht op een operatie.

Latere spraakproblemen worden op deze manier eveneens opgevangen. Borstvoeding is dus als het ware gratis logopedie voor schisiskinderen.

Moedermelk beschermt de baby ook vlak na de operatie.

De ziekenhuisbacterie, een infectie van het littekenweefsel, noem maar op. Vlak na de chirurgische ingreep heeft je kind veel baat bij moedermelk. Dankzij de desinfecterende werking en de vele       antistoffen, genezen wondjes in/aan de mond sneller en bovendien irriteert de moedermelk het geopereerde mondje niet. Bij kunstvoeding is dat vaak wel het geval.