Een pasgeboren baby moet zich ook mentaal, emotioneel en geestelijk kunnen ontwikkelen. Daarvoor heeft hij heel veel liefde nodig. Je kindje liefkozen, strelen en knuffelen is minstens even belangrijk als hem voeden en verzorgen. Als je kindje je wil duidelijk maken dat hij een behoefte heeft of dat er iets scheelt, kan hij dit enkel door te huilen. Huilen is een overlevingsmechanisme, het is dé manier om te laten weten wat hij wil. Iedere baby is uniek, ook wat betreft zijn huilgedrag. De ene baby huilt al vaker dan de andere, maar er zijn ook baby’s die uitzonderlijk vaak huilen, dikwijls zonder duidelijke oorzaak. Dit kan je als ouder heel onzeker maken en brengt behoorlijk wat spanningen met zich mee.

Het is meestal niet eenvoudig om de oorzaak te vinden van overmatig huilen. Dikwijls wordt er zelfs geen oorzaak gevonden en stopt het vele huilen vanzelf. Het is meer dan normaal dat je als ouder van een ‘prikkelbare’ baby je veel zorgen maakt en denkt dat er iets mis is met je kindje. Als je geen duidelijke oorzaak vindt voor het overmatig huilen van je baby, is het ten zeerste aangeraden een arts te raadplegen. Er kan een lichamelijke oorzaak zijn, alhoewel dit slechts zelden het geval is.

Met borstvoeding geef je je kindje niet alleen de beste voeding maar ook warmte, liefde, geborgenheid en troost. Dit alles heeft je baby heel hard nodig. Door je kindje te voeden op verzoek, geef je hem het gevoel dat je er steeds voor hem bent. Dit geeft je baby een gevoel van veiligheid. Geniet van deze speciale momenten met je baby.